Thajská polícia: Zadržaní Iránci plánovali útoky na izraelských diplomatov

16.02.2012 Celý región

Bangkok 16. februára (TASR) - Thajská polícia dnes oznámila, že Iránci, ktorých zatkli po explózii výbušnín v ich prenajatom dome v Bangkoku, pripravovali útok na izraelských diplomatov. Podporilo to tvrdenia Izraela, že zadržaná skupina je súčasťou Iránom podporovanej teroristickej siete.

\"Môžem vám povedať, že cieľ bol konkrétny a (pripravované útoky) boli zamerané na izraelský diplomatický personál,\" povedal veliteľ thajskej polície generál Prevpan Dhamapong.

Potvrdil tiež, že druh náloží nájdených na mieste utorkového výbuchu v Bangkoku sa zhodoval s výbušnými zariadeniami, ktoré deň predtým páchatelia umiestnili na izraelské diplomatické vozidlá v Indii a Gruzínsku. Išlo o improvizované tzv. magnetické bomby.

Izraelskí činitelia odsúdili pripravované útoky, pokým iránske ministerstvo zahraničných vecí označilo obvinenia voči Teheránu za nepodložené s tým, že Izrael sa snaží poškodiť vzťahy Iránu s Thajskom a podnecovať konšpiračné teórie.

Thajská vláda uvádza, že sa stále snaží objasniť, čo presne sa stalo, keď traja Iránci omylom odpálili výbušniny v dome, ktorý si v pondelok prenajali na rušnej bangkockej ulici. Pyrotechnické jednotky v stredu dom znova prehľadávali, zatiaľ čo bezpečnostné sily pátrali po Iránke, ktorá si ho pôvodne prenajala.

Dvoch mužov zatkli v Bangkoku v utorok po tom, ako utiekli zo zničeného domu. Tretieho zadržali v stredu v susednej Malajzii po prílete do Kuala Lumpuru.

Zdroj: AP
 

Vyberte región